Welkom bij thermische-printkoppen.nl
UK NL


 

Wat is een thermische printkop?

De thermische printkop is de basis van iedere thermische printer. Deze printkop drukt een beeld op een etiket of een ander materiaal. Thermische printkoppen zijn printkoppen die drukken zonder inkt of toner. De printkoppen kunnen enkel rechtstreeks op thermisch materiaal drukken, of met een inktlint op een diversiteit van materialen drukken. 
Het inktlint wordt ook wel thermotransferlint of afgekort TTR genoemd. 


De geschiedenis van de thermische transfer printer

Thermische printtechnologie (afdrukken m.b.v. TTR ) bestaat al enige tijd. Deze technologie werd uitgevonden, en voor het eerst in productie genomen door het Japanse bedrijf SATO. In het midden van de jaren 80 is deze technologie actief geworden in industriële systemen en automatische identificatie systemen gebaseerd op het gebruik van barcodes.

Het belangrijkste gebied waarvoor thermotranfer printers worden ingezet zijn:
Markering en codering van producten en magazijnactiviteiten (etiketten en prijskaartjes afdrukken).
Het thermotransfer printen is wereldwijd geïmplementeerd, en het aantal printers blijft nog jaarlijks groeien.
De grote voordelen van thermische printen zijn dus met name dat er geen inktpatroon of toner nodig is, en dat er op een diversiteit aan materialen gedrukt kan worden bv. papier, karton, PP, PE, textiel enz. Daarnaast heeft het thermisch drukken een hoge snelheid en een laag geluidsnivo.


De opbouw van de thermische printkop

De thermische printkop is een electronisch onderdeel waarin op één lijn langs de printkop veel kleine drukpunten (dots) of warmteweerstanden zitten. Hoe hoger het aantal dots per mm is, hoe beter de printkwaliteit.
8 Dot/200dpi betekent: de printkop heeft 8 dots op een millimeter. De afdrukresolutie is dan gelijk aan 200DPI (dots per inch)
12 Dot/300dpi betekent: de printkop heeft 12 dots per millimeter. De afdrukresolutie is dan gelijk aan 300DPI (dots per inch)
Bovengenoemde resoluties zijn standaard in de Industrie en de handel, echter tegenwoordig zijn er ook al printers met een resolutie van 400DPI en 600DPI.

De thermische printkop is het meest gevoeligste, maar veelal ook het duurste onderdeel van een etikettenprinter.
De printkop is helaas wel een slijtonderdeel, waarvan de levensduur o.a. samenhangt met het onderhoud van de thermische printkop.
In de praktijk ontstaat er dan ook altijd vervuiling op de printkop, welke echter wel eenvoudig te reinigen is.
Deze vervuiling bestaat vaak uit thermotransferlint-resten, lijm en papierresten, en andere omgevingsvervuiling.
Afgezien van de fouten en slechte drukkwaliteit veroorzaakt de vervuiling temperatuurafwijkingen in de thermische printkop, waardoor er een kans bestaat op dot uitval.
Thermische printkoppen kosten afhankelijk van het type en merk globaal tussen de € 100,-- en € 2.000,--
Een keer reinigen kost slechts 10 seconde en maximaal € 0,50


Waarom slijten thermische printkoppen?

Warmte, koeling en mechanische druk zijn de belangrijkste redenen waarom thermische printkoppen slijten.
Een thermische printkop bestaat uit kleine verwarmingselementen (bekend als dots). Deze verwarmingselementen worden ieder afzonderlijk elektrisch aangestuurd. Het verwarmen van de dots geeft rechtstreeks een afdruk op direct thermisch materiaal, of een afdruk via een thermotransferlint op het niet thermisch materiaal. Met het verwarmen van de dots worden teksten, barcodes en afbeeldingen geproduceerd. 
Door het snel verwarmen en afkoelen van de dots, in combinatie met de mechanische druk op het passerende papier of inktlint zal de printkop slijten. Afhankelijk van de leeftijd en de hoeveelheid gelopen kilometers zal de printkop lichter gaan drukken, of zullen bepaalde dots wegvallen wat uiteindelijk resulteert in foute prints.


Hoe kan ik de levensduur van mijn thermische printkop verlengen?

Er zijn een aantal eenvoudige stappen die u kunt nemen om de levensduur van een thermische printkop te verlengen. 

 • Reinig de printkop regelmatig, zoals beschreven in de handleiding van de betreffende printer.
 • Vuile printkoppen hebben minder warmte output, en de vervuiling zal het drukproces ongelijkmatig verhitten en de afvoer van warmte van de dots beïnvloeden.
 • Gebruik het juiste type, en een goede kwaliteit papier (etiketten) en thermotransferlint.
  Verkeerde papiersoorten en thermotransferlint kunnen extra mechanische en thermische slijtage veroorzaken aan de printkop. 
 • Gebruik de laagste afdruksnelheid instelling, die toch een voldoende acceptabel resultaat oplevert. 
 • Print niet zonder materialen, op deze manier kan de printkop zijn warmte niet kwijt.

Ook dit helpt om mechanische slijtage van de printkop te beperken.

 • Proberen te printen bij kamertemperatuur daar waar mogelijk. Door lagere omgevingstemperaturen hebben de dots meer energie nodig om een correcte afdruk te realiseren. Overmatige verwarming en afkoeling van de printkop dots zullen het leven van de printkop verkorten. 
 • Gebruik de laagst mogelijke contrast instelling voor een acceptabele afdruk. Een hoger contrast betekent meer warmte in de printkop.
  Meer warmte vertaalt zich in een kortere levensduur. 
 • Indien u de mogelijkheid heeft om de mechanische druk van uw printer in te stellen, gebruik dan ook hier de laagst mogelijke instelling. 
  Hierdoor wordt de frictie van de printkop tijdens het afdrukken verminderd. 
 • Zorg ervoor dat de printkop een afdruk achterlaat op het thermaltransferlint.
  Thermische printers zijn gemaakt voor warmte overdracht van de printkop naar het lint als primaire afkoelingsmethode.
  Als bepaalde dots van de printkop niet worden afgedrukt op het ribbon, dan koelen ze dus niet goed.

Wees ervan bewust dat voorgedrukte etiketten zijn bedrukt met inkt die schurend kunnen werken. Een belangrijke component in inkt is namelijk titanium dioxide, welke ook wordt gebruikt als een slijpmiddel in sommige sectoren. Dus labels bedrukt met niet standaard topcoatings kunnen op verschillende manieren invloed hebben op de printkop prestaties. Daardoor is wellicht ook een hogere warmte-instelling nodig, waardoor er weer een snellere vervuiling op de printkop zal ontstaan. Vrijwel alle etikettenleveranciers zijn hiervan op de hoogte, en leveren daarom dan ook de “aangepaste” voorbedrukte etiketten. Dit is de beste optie voor het kopen van voorbedrukte etiketten, zodat u weet dat de gebruikte materialen compatibel zijn met uw printer. 


Hoe kun je een printkop schoonhouden? zie hier