Welkom bij thermische-printkoppen.nl
UK NL


 

 

Het verschil tussen een flathead en een near-edge printkop.

De principe werking van beide soorten printkoppen is gelijkwaardig. 
Voor het printen van beide systemen is namelijk een printkop, thermaltransferlint en een substraat (hierna genoemd etiketten of etikettenmateriaal) nodig. Het grote verschil zit in de inktoverdracht en de printkopuitvoering.
Deze uitvoering en prijs zijn tevens 2 belangrijke items bij het kiezen tussen een flathead of een nearedge printer.

Flathead printing:

Flathead printkop: De flathead technologie was de eerste technologie voor het printen van barcodes en variabele informatie op etikettenmateriaal. Deze printkop is in 1965 ontwikkeld door Texas Instruments. De printkop is plat (flat) en horizontaal en het verwarmingselement van de printkop zit als het ware in het midden van het printgedeelte. Dit houdt in dat het inktlint samen met het etikettenmateriaal in contact blijft voor een korte afstand (3-5mm), totdat het etiket de printpositie heeft gepasseerd. De inkt uit het thermal transfer ribbon wordt onder het verwarmingselement overgedragen op het onderliggende etikettenmateriaal.
Het verbruik van het etikettenmateriaal is gelijk aan het verbruik van het inktlint. De printsnelheid van een flathead printer is maximaal 300mm per sec. Flathead printers leveranciers zijn voornamelijk: Zebra, Datamax, Sato en Intermec.

Near edge printing:

Bij near edge printen onderscheiden we twee soorten printkoppen. 
De corner edge printkop en de true edge printkop. De werking is van beide printkoppen hetzelfde.

De corner edge printkop staat onder een hoek van 45 graden. Het verwarmingselement zit bij dit type printkoppen aan de rand van de printkop. Het inktlint heeft dan ook minimaal contact (0,1-0,3mm) met het etikettenmateriaal. Het inktlint moet hierdoor dus ook sneller zijn inkt afgeven op het etikettenmateriaal.

 

 

De true edge printkop staat onder een hoek van 90 graden. Het verwarmingselement zit bij dit type printkoppen op de rand van de printkop. Het inktlint heeft onder de printkop dan ook minimaal contact (0,1-0,3mm) met het etikettenmateriaal. Het inktlint moet hierdoor dus ook sneller zijn inkt afgeven op het etikettenmateriaal. Een groot voordeel van de near-edge printkoppen is dat deze alleen inktlint gebruiken, daar waar wordt gedrukt. Op deze manier ontstaat er een behoorlijke inktlint besparing. De near-edge printers hebben een maxinale printsnelheid van 600mm per sec.
Tevens kunnen de near-edge printers een grotere diversiteit aan materialen bedrukken. Echter near-edge printkoppen zijn over het algemeen duurder dan de conventionele flathead printkoppen.
Near edge printer leveranciers zijn voornamelijk: Videojet, Markem, Bell-Mark, Avery, Toshiba-Tec